Oranžová, biela, či fialová … Mrkva na vašom záhone jednoducho nesmie chýbať

Pestovanie mrkvy je v podstate veľmi nenáročné. Základom je správna pôda. Tá musí byť dostatočne priepustná a ľahká. Mrkva totiž neznáša dlhodobé premokrenie, zvláda skôr sucho, ako mokro. Aby sa mohli korene bez problémov rozvíjať, nesmú mať okolo seba tuhú hmotu. Takto by všetku energiu míňali na jej roztláčanie, takže bohatá úroda, by nebola možná. Ideálne sú hlinito-piesčité pôdy. pokiaľ sa takáto zemina na vašom pozemku nenachádza, nie je to problém. Na mieste, kde ju chcete pestovať jednoducho hlinu zmiešajte s väčším množstvom piesku. Ak do nej zapracujete i prírodný, drevný vápenec, mrkva sa vám za to odvďačí.
 

mrkev
 
Typy mrkvy:
 

  1. NANTES – Ide o klasický tvar mrkvy. Na vrchnej časti je koreň hrubší a smerom dole sa zužuje do špicu. Rastie do hĺbky, preto potrebuje dostatočne prerýľovanú pôdu. Hovoríme o type, ktorý má široké využitie. Túto mrkvu môžete zavariť, konzumovať surovú, použiť do polievok, či omáčok, alebo zamraziť.
  2. FLAKEE – Tento typ mrkvy by sme mohli označiť za valcovitý. Na vrchu je síce o čosi hrubšia, avšak aj jej spodok je pomerne hrubý. Podobne ako v prvom príklade, môžete túto mrkvu použiť na akékoľvek spracovanie.
  3. BERLIKUM – Podobne ako prvé dva typy, aj v tomto prípade ide o valcovitý tvar. Rozdiel je v tom, že spodná časť koreňa nie je zakončená špicom, ale oválnym tvarom. Využitie je taktiež všestranné.
  4. CHANTENAY – Mrkva valcovitého tvaru, ktorá však nedorastá do veľkej veľkosti, je teda omnoho kratšia. Záhon, na ktorom ju pestujete, preto nemusí byť prerýľovaný do extrémnej hĺbky.
  5. PARISIAN – Ide o najmenej typický tvar. Táto mrkva je totiž guľatá. Môžete ju spracovať na všetky spôsoby, avšak najchutnejšia je čerstvá a taktiež mrazená.

 
vitamíny

Okrem toho, že poznáme rôzne tvary a veľkosti mrkiev, existujú aj rôzne farebné variácie. Klasická oranžová obsahuje vysoké množstvo beta karoténu  (vitamín A ), ktorý spôsobuje jej charakteristickú farbu. Napríklad mrkva bielej farby je najbližšou príbuznou divej mrkvy, ktorú aj dnes bežne nájdete na našich lúkach. Oznáme aj fialové, červené, karmínové, či žlté odrody.